Bonaire

Het eiland heeft een oppervlakte van 288km2 en is miljoenen jaren geleden uit de oceaan verrezen en bewoond door verschillende volkeren die een stempel op de geschiedenis van het eiland gedrukt hebben. Velen denken dat het woord Bonaire afgeleid is van het Franse woord ‘bon air’ (zuivere lucht), echter het eiland is waarschijnlijk door de Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda vernoemd naar het indiaanse woord voor laagland namelijk ‘bojnaj’. Indianen beweren dat de woorden ‘boy nayil’ ten grondslag liggen aan de huidige naam Bonaire. Op 1 januari 2020 telde Bonaire 20.104 inwoners.

Activiteiten op Bonaire
Bonaire

Bereik

KLM en TUI vliegen elke dag vanuit Amsterdam naar Bonaire. Ook vliegen United Airlines en American Airlines verschillende keren per week van uit US naar Bonaire. Om tussen de ABC eilanden te reizen kun je voor Divi Divi of EZ Airlines kiezen.

Klimaat

Bonaire heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5 graden. Er is weinig verschil in temperatuur tussen wintermaanden en zomermaanden. Ook in de nachten daalt de temperatuur niet veel. De zeewatertemperatuur is gemiddeld ongeveer 27 graden.

Taal

Op het Bonaire spreken ze Nederlands, Engels en de lokale taal het Papiaments. Het Papiaments wordt gesproken door een groot deel van de bevolking op Bonaire. De naam Papiaments (letterlijk: gepraat) is afgeleid van Portugees papear (babbelen) het Papiaments is een verbastering van veel verschillende talen maar vooral van het Spaans, Venezolaans, Nederlands en Portugees. Op 6 maart 2007 is op Bonaire het Papiaments erkend als officiële taal naast het Nederlands.

Papiamentse woorden
Een aantal standaard Papiamentse woorden zijn,
Welkom = Bon Bini
Goedemorgen = Bon dia
Goedemiddag = Bon tardi
Goedenacht = Bonnochi
Tot ziens = Ayo
Tot morgen = Te mañan
Dushi = Lekker, lieverd, heerlijk.

Valuta

De geldende valuta op Bonaire is de Amerikaanse dollar. Hoewel Bonaire een Nederlandse gemeente is uit praktische overwegingen niet voor de Euro gekozen maar is de US dollar het wettige betaalmiddel op het eiland.